Goed, daar gaan we. SEO, oftewel zoekmachineoptimalisatie, is als een beetje smeden aan het internet. Het is cruciaal om het verkeer naar je website te sturen, maar het kan een beetje voelen als een doolhof van technische termen, algoritmen en mijnenvelden. Ik leg je graag de drie meest voorkomende SEO-fouten uit waar ik overal om me heen mensen in zie struikelen. En natuurlijk vertel ik je ook hoe je die valkuilen kunt vermijden. Klinkt dat als een plan?
Fout 1: Je website is niet geoptimaliseerd voor mobiele SEO
Ah, mobiel. De eerste keer dat je een site bezoekt op je telefoon en je scherm zit vol met schuine balkjes, minuscule lettertjes, en afbeeldingen die uit de bocht vliegen… Je weet meteen: dit gaat 'm niet worden. Toch hebben nog steeds veel websites een heel klassieke desktop-setup die geen enkele rekening houdt met mobiele gebruikers. Google is daar inmiddels wat strenger op geworden. Sinds 2019 gebruikt Google namelijk “mobile-first indexing,” wat betekent dat de mobiele versie van je website prioriteit krijgt boven de desktopversie. Als je geen goed werkende mobiele site hebt, dan sta je dus meteen met 1-0 achter in de zoekresultaten(Semrush).
Hoe los je dit op?
Responsief design: Zorg dat je website zich aanpast aan alle schermgroottes. Gebruik een responsieve thema of maak gebruik van frameworks zoals Bootstrap.
Vermijd grote afbeeldingen: Vermijd afbeeldingen die je pagina traag maken. Compressie is je vriend; probeer tools zoals TinyPNG.
Verminder irritante pop-ups: Pop-ups werken prima op desktop, maar zijn een crime op mobiel. Zet ze zo min mogelijk in of kies voor exit-intent pop-ups, die pas verschijnen als een gebruiker je site dreigt te verlaten.
Kortom, optimaliseer voor mobiel en je website gaat je dankbaar zijn. Google trouwens ook.
Fout 2: Trage laadtijd van je website
Snelheid is niet alleen fijn voor je gebruikers, maar Google kijkt er ook nauw naar. Voor iedere extra seconde laadtijd stijgt de kans dat iemand afhaakt, vooral op mobiel. Ongeveer 40% van de gebruikers verlaat een website als deze langer dan drie seconden laadt. En Google is daar niet blind voor: de laadsnelheid van je website is namelijk een van de officiële rankingfactoren. Simpel gezegd, een trage website staat laag in de zoekresultaten en dat betekent minder bezoekers en minder conversies (Ahrefs)(Digital Web Solutions).
Hoe los je dit op?
Gebruik caching: Caching zorgt ervoor dat terugkerende bezoekers je website sneller kunnen laden, omdat bepaalde elementen al in hun browser zijn opgeslagen. Installeer een caching-plugin als je WordPress gebruikt, zoals W3 Total Cache of WP Rocket.
Minimaliseer code: Te veel HTML-, CSS- en JavaScript-code kan je website vertragen. Maak gebruik van tools zoals Minify of Autoptimize om onnodige code te verwijderen.
Gebruik een Content Delivery Network (CDN): Een CDN helpt je website sneller te laden door kopieën van je website op servers wereldwijd op te slaan. Zo wordt content vanaf de dichtstbijzijnde server geladen, wat laadtijd reduceert.
Het geheim van snelheid is dus optimalisatie. Door een snellere website te creëren, verlaag je je bounce rates, verhoog je de klanttevredenheid én sta je hoger in de zoekresultaten. Google zal je belonen, en je bezoekers ook.
Fout 3: Alleen maar focussen op zoekwoorden en zoekintentie negeren
Weet je nog die tijd waarin je gewoon een hele lijst met keywords in je content stopte, en dacht: "Nu komt het goed, Google zal me wel bovenaan zetten!"? Die dagen zijn voorbij. Google is een stuk slimmer geworden en kijkt nu naar zoekintentie, oftewel: wat wil de gebruiker écht vinden met deze zoekopdracht? Als jouw content daar niet op aansluit, dan kom je nergens, hoe goed je ook met zoekwoorden strooit (Semrush)(Ahrefs).
Veelvoorkomende fouten bij zoekintentie
Keyword stuffing: Zoekwoorden overmatig gebruiken werkt averechts en wordt tegenwoordig zelfs bestraft door Google. Bovendien zorgt het voor een slechte leesbaarheid.
Geen rekening houden met long-tail keywords: Veel ondernemers richten zich nog steeds op korte, populaire zoekwoorden die zwaar concurrerend zijn. Maar long-tail keywords, zoals “hoe verbeter ik de snelheid van mijn WordPress website,” hebben vaak minder concurrentie en sluiten beter aan bij wat gebruikers willen weten.
Content zonder doel: Als je content geen duidelijke intentie heeft, haakt de gebruiker snel af. Google meet dit door te kijken naar metrics zoals bounce rate en tijd op pagina. Als mensen snel je pagina verlaten, gaat Google ervan uit dat je niet hebt voldaan aan hun zoekintentie.
Hoe los je dit op?
Onderzoek zoekintentie grondig: Gebruik tools zoals Ahrefs, SEMrush of Google Keyword Planner om de intentie achter zoekopdrachten te begrijpen. Vraag jezelf af: zoeken mensen informatie, willen ze iets kopen, of zijn ze op zoek naar specifieke navigatie?
Creëer content die past bij wat gebruikers willen weten: Als iemand zoekt naar “beste tools voor website optimalisatie,” dan wil je niet alleen een lijstje geven, maar ook uitleggen hoe die tools werken en waarom ze nuttig zijn.
Optimaliseer voor gerelateerde onderwerpen: Google gebruikt semantische zoektechnologie om te begrijpen waar je content over gaat. Dus, in plaats van keer op keer hetzelfde zoekwoord te herhalen, kun je gerelateerde termen en synoniemen gebruiken. Dit geeft diepgang aan je content.
Door je content af te stemmen op wat je doelgroep écht zoekt, maak je de kans groter dat je website hoger in de zoekresultaten komt én dat gebruikers langer op je site blijven. Google is dol op relevante content en zal je belonen met een betere ranking.
Afronding: Waarom je deze fouten moet vermijden
Het voorkomen van deze drie grote SEO-fouten – mobiel optimalisatie, snelheid en zoekintentie – zal je website een stuk beter laten presteren. Denk eraan: SEO is geen eenmalige klus, maar een continu proces. Blijf up-to-date met Google’s algoritme-updates en blijf je website optimaliseren om ervoor te zorgen dat zowel je gebruikers als zoekmachines tevreden zijn.
SEO draait om het bereiken van de juiste mensen op het juiste moment, met de juiste inhoud. Door deze veelvoorkomende fouten te vermijden, bouw je een sterke online aanwezigheid die niet alleen je positie in de zoekresultaten verbetert, maar ook je conversies en klanttevredenheid verhoogt.
Comments