top of page
Foto van schrijvernaomi

Altijd als eerste op de hoogte: Google Alerts voor slimme ondernemers

Hoe Google Alerts je leven kan veranderen... Of tenminste, hoe je als eerste op de hoogte bent van de laatste trends in je sector!


Stel je voor: de hele wereld is een groot, digitaal oerwoud en je probeert niet ten prooi te vallen aan het monster van FOMO (Fear Of Missing Out). Wie wil er nou als laatste achterkomen dat er een trend van uitklapbare telefoonhoesjes voor drones is opgekomen? Niemand toch?


Daarom hebben we iets fenomenaals: Google Alerts! De helikopter-view, dronecam, of noem het de niet-vermoeibare speurneus van Google die constant het internet afstruint om je op de hoogte te houden van alles wat maar enigszins relevant kan zijn voor jouw business. Ja, dat lees je goed, deze tool is net zo handig als het hebben van een octopus met een vinger aan elke pols. Kortom, in dit artikel leer je hoe Google Alerts werkt, waarom je er minstens net zo enthousiast over zou moeten zijn als een nieuwe afleveringen van The Mandalorian, en vooral hoe je het inzet om je bedrijf superslim te runnen.



Waarover heb ik het in deze blog?

  1. Wat is Google Alerts (en hoe overleef je de info-tsunami)?

  2. Waarom Google Alerts je persoonlijke spion is voor business

  3. Hoe je Google Alerts instelt zonder een computerbrevet

  4. De ultieme zoekopdrachten voor de ondernemer die het licht al heeft gezien

  5. Hoe haal je het maximum uit Google Alerts (zelfs al ben je niet verslaafd aan data)

  6. Google Alerts-alternatieven en superkrachten

  7. The Grand Finale: Zet Google Alerts in en word de Jedi van je niche



Google Alerts afbeelding


1. Wat is Google Alerts (en hoe overleef je de info-tsunami)?

Google Alerts is een gratis tool van Google. Je voert een paar zoektermen in, en tadaa: Google stuurt je een e-mailtje als er iets nieuws over die termen verschijnt. Denk aan het internet als een lopend buffet en jij hebt net een all-access pas gekregen. Resultaat? Je mist nooit meer een trend of een nieuwtje, zonder dat je ooit zelf hoeft te zoeken.


Hoe werkt het? Google Alerts graaft in een fractie van een seconde het halve internet door. Elk blogbericht, persartikel, of webpagina die jouw zoekwoorden bevat, verschijnt op jouw radar. En ja, jij wordt diegene die al weet wat er gebeurt, voordat je buurman met een gezonde dosis “oh, heb je al gehoord...” komt aanzetten.




2. Waarom Google Alerts je persoonlijke spion is voor business


Een handige functie die niet alleen werkt voor de FBI, maar ook voor jouw bedrijf. Hier zijn een paar redenen waarom Google Alerts je leven een stuk eenvoudiger kan maken:


  • Je merk bewaken zonder een PR-leger: Ontvang een melding wanneer je bedrijfsnaam, product, of de naam van je poes, Pukkie, ergens opduikt. Zodat je meteen kunt reageren als er een reusachtige PR-mislukking dreigt.


  • Inzichten over je concurrenten verzamelen: Met een paar simpele zoektermen krijg je informatie over wat je concurrenten uitspoken. Misschien gebruiken ze wel dezelfde social media strategie als jij, maar zonder het te weten. Hilarisch, toch?


  • Vooruitlopen op trends: Ontdek welke trends je om de oren gaan vliegen, zodat je zelf de hype kunt ontketenen. Wat jij ook doet – van fair trade marshmallows maken tot waterverf schilderen – trends zijn de spice van je business.


  • Content-inspiratie: Google Alerts als je persoonlijke, onuitputtelijke ideeënbank. Met wat slimme zoektermen ben je altijd verzekerd van verse input. Niet slecht, toch?



Google alerts instellen - dame kijkt naar computerscherm


3. Hoe je Google Alerts instelt zonder Technische Kennis


Volg deze stappen, en voor je het weet, ben je een Google Alerts-master:


  1. Ga naar Google Alerts (of typ ‘Google Alerts’ in de zoekbalk – dat kan ook).

  2. Log in – hoewel je vast al ingelogd bent, want wie logt er tegenwoordig uit?

  3. Typ je zoekwoorden – en ga voor goud! Denk aan combinaties zoals “peperkoek trends,” “koffie startup nieuws,” of gewoon je eigen bedrijfsnaam.

  4. Pas instellingen aan – Hoe vaak wil je die updates krijgen? Kun je niet wachten op info of is een wekelijkse briefing meer jouw ding?

  5. Klik op ‘Melding maken’ – Het is officieel, je hebt je eerste Google Alert gecreëerd. Voel je vrij om nu jezelf op de schouders te kloppen.




4. De ultieme zoekopdrachten voor de ondernemer die het licht al heeft gezien


Oké, je hebt een bedrijf en je bent klaar om als eerste op de hoogte te zijn van alles. Hier zijn een paar zoekopdrachten die je vandaag nog wilt instellen om de voordelen van Google Alerts volledig te benutten:


  • Je merknaam: Blijf altijd op de hoogte van wat anderen over jou te zeggen hebben.

  • Concurrentie en rivalen: Voeg wat spice toe met namen van concurrenten. Wie weet wat je te weten komt?

  • Trends in jouw industrie: Dit is jouw kans om de Sherlock Holmes van je vakgebied te worden. Van “snufjes in de horecasector” tot “bamboe sokken mode 2024” – jouw zoekopdracht, jouw regels.

  • Veelvoorkomende klantenvragen: Gebruik alerts om te volgen welke vragen jouw klanten online stellen, zodat jij die kunt beantwoorden. Proactief worden is het motto hier.



foto data processing


5. Hoe haal je het maximum uit Google Alerts (zelfs al ben je niet verslaafd aan data)


  • Gebruik geavanceerde zoekfilters: Door gebruik te maken van aanhalingstekens en het min-teken kun je jouw zoekopdracht afbakenen. Zo ben je af van die overbodige resultaten en ontvang je alleen de echte juicy bits.

  • Gebruik meldingen als inspiratiebron: Content-ideeën nodig? Google Alerts is de magische bron van inspiratie. Voeg termen toe zoals “hoe te…” of “top trends…” en je krijgt elke dag een goudmijn aan nieuwe ideeën.

  • Experimenteer met frequenties: Begin met dagelijkse meldingen en pas aan naargelang je merkt hoe vaak je updates wilt ontvangen.





6. Google Alerts-alternatieven en superkrachten


Als je écht wilt all-in gaan, kun je Google Alerts combineren met andere tools die een stap verder gaan. Hier zijn een paar alternatieven:


  • Mention: Houdt social media en blogs in de gaten. De Porsche onder de tools.

  • Talkwalker Alerts: Nog een gratis tool, die Google Alerts nog net even wat opschaalt.

  • Brand24 en Hootsuite: Oké, deze zijn wat serieuzer. Ze geven je meldingen en een heleboel andere functies, van monitoring tot analytics en nog veel meer.




grand finale : hand van heldfiguur


7. The Grand Finale: Zet Google Alerts in en word de Jedi van je niche


Google Alerts is gratis en een heel makkelijk om op te zetten, dus waarom zou je het niet gebruiken? Het laat jou toe om als eerste op de hoogte te zijn van wat er in je markt gebeurt, zelfs voordat je klanten dat zijn. Dus waar wacht je op?


Nog een laatste tip: gebruik deze tool met een korreltje zout. Niet elk alert zal je wereld op zijn kop zetten, maar het kan die kleine voorsprong geven die je net even verder brengt. Zet Alerts in om te weten wat er gaande is, en pak die kansen voordat een ander het doet.


Wil jij meer leren over hoe je deze en andere slimme tools kunt gebruiken om je bedrijf een boost te geven? Blijf dan op de hoogte van ons blog, waar we elke week nieuwe manieren delen om jouw business naar de next level te brengen!

Comments


bottom of page